BARTIN’IN YÖRESEL DEĞERLERİ – USTA ÇIRAK BULUŞMASI”ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ.

BARTIN’IN YÖRESEL DEĞERLERİ – USTA ÇIRAK BULUŞMASI”ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ.

Görüntülenme: 989 Eklenme Tarihi: 03-12-2019

BARTIN’IN YÖRESEL DEĞERLERİ – USTA ÇIRAK BULUŞMASI”ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2019 yılı için belirlenen “Meslekî Eğitim Teması” kapsamında, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) koordinasyonunda 28-29 Kasım 2019 tarihinde “Bartın’ın Yöresel Değerleri – Usta Çırak Buluşması” Etkinliği gerçekleştirildi.
Program Bartın Ticaret ve Sanayi Odası, Bartın Belediyesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bartın Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde düzenlendi.
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Bartın Kültür Merkezi'nde gastronomi alanında eğitim gören meslek lisesi öğrencilerine yönelik meslekî eğitim seminerine katıldı.
Seminerde konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Mesleki ve teknik eğitimde karşılaşılan problemlerden en önemlisi Türkiye’de bölgesel koşulların değişkenlik göstermesidir dedi. Başkan Halil Balık, Sanayileşmenin yoğun olduğu bölgeler ile tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde ihtiyaçlar farklı olmaktadır. Farklı ihtiyaçlar beraberinde farklı düzenleme ve politika geliştirilmesini gerekli kılmaktadır.
Bu kapsamda, bölgesel politikanın uygulayıcı kurumları olan kalkınma ajansları da kuruluşlarından bu yana bölgesel kalkınma için önem arz eden beşeri sermayenin iyileştirilmesi çerçevesinde önemli bir alan olan mesleki eğitim konusunda faaliyetlerde bulunmaktadır. Özellikle bölgelerin işgücü ihtiyaçlarının karşılanması ve üretim altyapılarının ulusal kalkınmaya hizmet edecek şekilde geliştirilmesi için mesleki ve teknik eğitimin bölgesel ihtiyaçlara uygun olarak tasarlanması gerekmektedir. Bu çerçevede yerel ihtiyaçları yerinde tespit eden kalkınma ajanslarının mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi ve iyileştirilmesinde önemli roller alabileceği görülmektedir.
Bu kapsamda, gastronomi Alanında eğitim gören meslek lisesi öğrencilerimize yönelik, gastronomi alanında başarılı olmuş ünlü şefler ve işletme sahiplerinin konuşmacı olarak katıldıkları bu tecrübe paylaşım seminerinin ;öğrencilerimizin hayatında karşılaşabilecekleri sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirilerek tecrübe paylaşımında bulunulacak ve odaklanabilecekleri bir vizyon belirlemeleri sağlanacak bir etkinlik olacağına yürekten inanıyorum''diye belirtti. 
Kültür Merkezi'ndeki etkinlik katılımcıların öğrencilere kariyer tecrübeleri, başarı hikâyeleri ve meslekî bilgi birikimleri aktarılarak tavsiyelerde bulunulmasının ardından, Gastronomi alanında uluslararası platformlarda tanınan Prof. Dr. Tahir Amiraslanow'un sunumu ve öğrencilere ders niteliğinde tecrübelerini aktarması ile devam etti.
İkinci gününde ise, Bartın Gazhane Kültür Parkı’nda öğrenciler ile ulusal ve uluslararası platformda tanımlanmış ünlü mutfak şefleri ve gastronomi uzmanları işbirliğiyle, Bartın’da coğrafi işaret almaya aday yöresel lezzetler hazırlanarak Bartın halkına sunuldu.
Programa Dünya İslam Ülkeleri Aşçılar Dernekleri Platformu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Amiraslanow, TAŞPAKON İdari İşler Koordinatörü Hüdaverdi Akgün, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı ve Yemek Kitabı Yazarı Ali Geyik, Karadeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Rasim Çakıcı, TAŞPAKON Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Yaşar Mete ve Bartınlı işletme sahibi Mete Ayyıldız katılım sağladı.
USTA – ÇIRAK İŞBİRLİĞİYLE BARTIN’IN YÖRESEL LEZZETLERİ TANITILDI
Bartın’ın Amasra ilçesiyle tanınmış Amasra Salatası ile birlikte mevcutta yeterli üne ulaşamamış beyaz baklava, pirinçli dolma, kabak burması, tatlı börek, ağda tatlısı ve incir donduması ile taş sac, etkinliğin 2. gününde Bartın Gazhane Kültür Parkında, protokol eşliğinde basına ve Bartın halkına sunularak tanıtıldı.
Etkinliğin birinci gününde konuşmalarıyla katılımcılara vizyon katan ünlü şefler, Gazhane Kültür Parkı’na ait mutfakta öğrencilerle işbirliği içerisinde Bartın’ın yöresel lezzetlerini hazırladılar. Böylece Bartın’ın gastronomi değerlerinin çeşitliliğinin vurgulanması, hazırlama tekniklerinin hatırlatılması ve ticarileşmesi amacıyla yöresel ürünlere dikkat çekildi.
TAŞ SACA TALEP DEVAM EDİYOR
Kurucaşile ilçesi ile adını duyuran taş sac, çabuk ısınarak geç soğuyan yapısıyla bölgede bilinen ticari ürünlerden bir tanesi. Gazhane Kültür Parkı’nda taş sacın yemeklere kattığı lezzeti gözlemlemek amacıyla denemeler yapıldı. Taş sacda pişirilen et ürünlerinin lezzeti ünlü şeflerin de dikkatini çekti. Başta Prof. Dr. Tahir Amiraslanow ile ünlü şefler olmak üzere birçok katılımcı Taş Sac için Coğrafi İşaret başvurusunda bulunan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası ile irtibata geçerek taş sacın ticarileşerek çalıştıkları bölgelere de ulaştırılmasını talep etti.
BARTIN’DA DAHA FAZLA YÖRESEL DEĞER COĞRAFİ İŞARET YOLUNDA
Programa Türk Patent ve Marka Kurumu temsilcisi de katılım sağladı. Yapılan toplantılarda coğrafi işaretli ürünlerin önemine değinildi ve Bartın’ın daha fazla coğrafi işaretli ürüne sahip olması için atılması gereken adımlar konuşuldu. Programın işletme sahipleri ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından coğrafi işaretli ürünlerin artırılması yolunda farkındalık yaratması ve Bartın’a daha fazla coğrafi işaretli ürün kazandırması hedefleniyor.

Yorum Yap

Gönderiliyor.Lütfen Bekleyiniz...