‘’TAŞ SAC’’ COĞRAFİ İŞARET BELGELİ ÜRÜN OLARAK TESCİLLENDİ.

Görüntülenme: 20 Eklenme Tarihi: 29-04-2021

‘’TAŞ SAC’’ COĞRAFİ İŞARET BELGELİ ÜRÜN OLARAK TESCİLLENDİ.

Kurucaşile ilçemizde yaklaşık 200 yıllık geleneğe sahip olan “Taş Sac” odamız tarafından yapılan başvuru sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “Kurucaşile Taş Sac” adıyla Menşe adı kategorisinde Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillendi.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak ürün araştırmasına ve çalışmalarına 2 yıl önce başladığımız, çeşitli fuarlarda ve gastronomi günlerinde oda olarak tanıtımını yaptığımız bölgemize ait taş sac 10.03.2021 tarihinde odamızın ilk coğrafi işaret belgeli ürünü olarak tescil edilmiştir.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, ‘’Bundan sonraki süreçte madenin çıkarıldığı bölgeye yatırımlar yaparak hem bölgede istihdamın artırılması hem de ürünün tüm Türkiye’ye tanıtılmasını hedeflemekteyiz’’ dedi.

Coğrafi işaret adını alan bir bölgeye ya da yöreye ait ürünler, pazarlama olanaklarının elverişliliğini ön plana çıkarmaktadır diyen Başkan Halil Balık, Türkiye gibi zengin doğal ve beşeri özelliklere sahip olan bir ülkenin toplam üretiminde yer alan ve ticari değer taşıyan ürünlerin dünya pazarlarına çoklu ve sürdürülebilir bir şekilde ihracı bir anlamda ürünün marka değeri ile yakından ilişkilidir. Bilindiği gibi marka değeri taşıyan ürünlerin dünya pazarlarındaki önemi ve değeri oldukça fazladır. Birçok dünya markasına bakıldığında ürettikleri ürünlerdeki coğrafi işaret potansiyeli taşıyan ürünleri veya bölgesel ürün değerlerini ön plana çıkararak bunları başarılı bir pazarlama stratejisi olarak kullandıkları görülmektedir. Ülkemizde görülen en önemli eksikliklerden biri özellikle ihracat pazarlamasındaki marka stratejilerinin yetersiz olmasıdır. Bu eksikliğin giderilmesi ancak ürünlerimizdeki markalaşma sürecinin iyi sistematize edilmesi ve tanıtım faaliyetlerine yeterli önemin verilmesi ile mümkün olabilecektir. Biz de bu düşünceden yola çıkarak 200 yıllık bir geleneğe sahip olan Kurucaşile ilçemizde doğal olarak çıkartılan ve minerali yüksek, bir çok alanda sağlıklı ürün olarak kullanılan Taş Sac için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurumuzu yaptık. 10.03.2021 tarihinde odamız adına ilk coğrafi işaret belgeli ürün olarak tescili yapılmış oldu. İstihdamın artırılması, hem de üreticilerimizin ekonomik kazanımlarına destek vermek adına yöresel ürünlerimizin tesciline daha fazla önem vermeliyiz. Öyle ki hedef pazardaki tüketici satış noktasına gittiğinde coğrafi işaret taşıyan ürünlere yönelmekte ve diğer ürünlerden ziyade bunları tercih etmektedir.’’ ifadelerinde bulundu.