Bartın Kestane İşleme ve Paketleme Tesisi Ön Fizibilite Çalışması'nın Sonuç Toplantısı Gerçekleştirildi.

Bartın Kestane İşleme ve Paketleme Tesisi Ön Fizibilite Çalışması'nın Sonuç Toplantısı Gerçekleştirildi.

Görüntülenme: 612 Eklenme Tarihi: 11-01-2021

Bartın Kestane İşleme ve Paketleme Tesisi Ön Fizibilite Çalışması'nın Sonuç Toplantısı Gerçekleştirildi.

Vali Sinan Güner’in talimatları doğrultusunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından çalışma programına alınan "Bartın Kestane İşleme ve Paketleme Tesisi Ön Fizibilite Çalışması" kapsamında tespit edilen bulgu, sonuç ve önerilere yönelik kapanış toplantısına Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık katıldı.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında zoom üzerinden gerçekleştirilen toplantı Bartın Valisi Sinan  Güner’in başkanlığında gerçekleştirildi.
İlgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversite, yerel yönetimler, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve ilgili sanayi kuruluşlarının katılımları ile gerçekleştirilen toplantı Vali Güner’in açılış konuşması ile başladı.
Vali Güner, “ Bartın’ın kestane üretimi için son derece uygun iklim ve toprak koşullarına sahip olması dolaysıyla özellikle gelir düzeyi oldukça düşük olan orman köylüsü için kestane üretimi önemli bir fırsattır. Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve TÜİK’ten alınan bilgiye göre; Bartın’da meyve veren yaşta kestane ağaç sayısı 194.212’dir. Ağaç başına ortalama verim (kg/ağaç) 31’dir. Türkiye’de Yıl Bazında Kestane Ağacı Sayısı açısından da Bartın 2019 Yılında Türkiye’de üçüncü sıradadır. Bu veriler dahi bizim ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğumuzun resmini çizmektedir. İlimizin kestane ürünleri işleyen tesislerin kurulumu açısından son derece uygun bir durumda ve konumda olduğu düşünülmektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde bir bölgede kurulacak üretim tesislerinde; hammaddeye yakınlık, pazara yakınlık, kolay ve ucuz işgücü temin imkânı son derece büyük avantaj sağlamaktadır. Bartın tamamen bütün bu koşullara ve imkanlara sahiptir” dedi.
Çalışmanın üç aşamasının olduğunu vurgulayan Vali Güner; “2019 yılında Bartın Balının standardizasyon ve Markalaşmasına yönelik ilk çalışmamız gerçekleştirilmiş ve çalışma sonrasında Bartın Kestane Balına yönelik coğrafi işaret başvurusu yapılmıştır. İkinci aşamada defnenin yanı sıra büyük potansiyele sahip olduğumuz kestane, ıhlamur ve orman gülü gibi ürünlerimize yönelik tespit ve yönlendirmeler yapılmış ve sektöre yönelik yol haritası çizilmiştir. Üçüncü çalışmamız olan bu çalışmada ise kestaneden katma değeri yüksek ürünlerin elde edilmesine yönelik bir tesisleşme için ön fizibilite gerçekleştirilmiştir. Ormanlarımızda bulunan bu ürünler bizim için önem arz etmektedir ve ürünlerimizden en iyi yönde istifade etmeyi murat etmekteyiz. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve çalışmanın yakın bir zamanda Bakka Kütüphane’de yayınlanacağını belirtmek istiyorum” dedi.
Görüşlerin dile getirilmesinin ardından çalışmayı gerçekleştiren Deta Grup Danışmanlık Şirketi çalışanları tarafından çalışma kapsamında tespit edilen bulgu, sonuç ve önerilere yönelik bir sunum gerçekleştirildi.
 

Yorum Yap

Gönderiliyor.Lütfen Bekleyiniz...