TÜRKİYE EKONOMİ ŞURASI GERÇEKLEŞTİ.

Görüntülenme: 394 Eklenme Tarihi: 19-11-2020

TÜRKİYE EKONOMİ ŞURASI GERÇEKLEŞTİ.

Türkiye Ekonomi Şurası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sn.M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanımız Sn.Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların katılımıyla gerçekleştirildi.

TOBB İkiz Kuleler konferans salonunda gerçekleşen Türkiye Ekonomi Şurası;  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve TOBB Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla video konferans aracılığıyla yapıldı.

Şurayı 81 il ve 160 ilçeden, bölgelerinin kanaat önderleri olan, Oda ve Borsa Başkanları, TOBB Delegeleri, Kadın ve Genç girişimciler ile Genel Sekreterler izledi.

Video konferans yöntemiyle toplantıya katılan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ilimiz ve bölgemizin ekonomi ve istihdamının artırılmasına yönelik aşağıda sıralanan sorun ve çözüm önerilerini iletti.

Sorun ; Bartın İlindeki konaklama tesislerinde geceleme süreleri ve doluluk oranları düşüktür. Bunun en önemli nedeni turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilerek yıla yayılamamasıdır. Deniz sezonu Bartın’da ortalama üç aydır. Bartın’da ağırlıklı olarak pansiyon, konak türü butik oteller.
Çözüm ;
a-  Ekoturizm, spor turizmi, kültür turizmi vb. turizm aktiviteleri ile turizmin çeşitlendirilmesi gereklidir.
b-  Bartın’da en az bir alanın turizm bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir.
c-  Turizmde yatırıma uygun alanların tespit edilerek turizm yatırımı çekmeye yönelik olarak tanıtılması ve yatırımcılara sunulması gerekmektedir.
d-  Bartın’da en az bir İlçe veya beldenin Cittaslow ağı gibi uluslararası ağlara dahil edilmesi gerekmektedir.
e-  Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islahı Projesi gibi Bartın’a presitj kazandıracak projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Sorun ; Bartın’ın transit yollar üzerinde olmaması ve demir yolu ağına entegre olmaması Bartın’a yatırım yapan ve yapmayı düşünen müteşebbisler açısından dezavantajlar yaratması
Çözüm ;
Lojistik dezavantajının ortadan kaldırılması için Bartın’ın yapımı devam eden Adapazarı-Karasu-Akçakoca-Ereğli-Bartın demiryolu projesinin tamamlanarak faaliyete geçmesi Bartın’ın lojistik sorununu ortadan kaldıracaktır. Ayrıca yapımı devam eden Batı Karadeniz sahil yolu projesinin tamamlanması ile lojistik sorunu büyük ölçüde azaltılacaktır. Bu nedenle bu sorunların giderilmesi için ilgili Bakanlıkların desteği ile çözülmesi amaçlanmaktadır.
Sorun ; Bartın'daki organize sanayi bölgesi, küçük sanayi sitesi ve küçük imalat ve depolama alanlarının tamamı ile dolu olması bu nedenle yeni yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin bu konudaki taleplerine cevap verilememesi.
Çözüm ;
Bartın'ın fiziki yapısı nedeni ile orman alanlarının fazla olması, ırmağın şehrin merkezinden geçmesi, yeni yatırım yerlerinin yaratılması için engel teşkil etmektedir. Bu nedenle Bartın Irmağı’nın ıslah işlemlerinin bir an önce tamamlanarak yeni yatırım alanlarının oluşturulması gerekmektedir. Ayrıca atıl durumda olan tapulama harici alanların ve hazine parsellerinin ekonomiye kazandırılması için gerekli çalışmaların ilgili kurumlarca ve bakanlıklar kanalıyla tamamlanması ile yeni yatırımların yapılabilmesi için önem arz etmektedir. OSB'nin genişleme alanındaki parsellerin talepleri alınarak bu alanlar da dolmuş olup, Bartın'ın yeni yatırım sahalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Toplantıya Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık ile Oda Genel Sekreteri Ahmet İncekara katıldı.